Haber

Çevre Bakanı Özhaseki: Erzincan’da maden ocağında meydana gelen heyelanda 9 kişi toprak altında kaldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Erzincan’daki maden ocağında meydana gelen heyela ilişkin, “Buradaki 9 kardeşimiz şu anda yer altında. Büyük bir arama çalışması var. İnşallah ve dua ediyorum onlara da bir an önce ulaşırlar.” olabildiğince.” söz konusu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Çalışma Toplantısı’na katılan Özhaseki, Erzincan İliç’teki heyelanla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Özhaseki şunları söyledi:

“İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Enerji Bakanımız şu anda Erzincan İliç’te. Muhteşem bir kütlenin kaydığı bir ortam. Burada şu anda 9 kardeşimiz toprak altında. Olağanüstü bir arama çalışması var. İnşallah ve dua edin bir an önce ulaşsınlar. orası tehlikeli. atıkların fırat’a ulaşıp ulaşmaması konusu çok önemli. ilgili birimlerimiz, genel müdürlerimiz, ekiplerimiz, iş birliği yaptıkları bilim insanları ve tüm teknik ekipler Bölgeye tesislerimiz sevk edildi. Araçlarımız orada. Tahliye laboratuvarlarımız da orada. Ayrıca hem topraktan hem de sudan numune alıp bağımsız laboratuvarlara gönderiyoruz. Çok şükür herhangi bir kirlilikle, karşılaştığımız bir olayla karşılaşmadık. şu ana kadar korku. Bunu anlık olarak takip ediyoruz.”

6 Şubat’ta meydana gelen depremlere dikkat çeken Özhaseki, felaketten 14 milyon kişinin zarar gördüğünü söyledi. İlk tespitlere göre 680 bin konut ve 170 bin iş yerinin hasar gördüğünü belirten Özhaseki, ilk etapta yapılan hesaplamalara göre hasar ve kaybın 104 milyar dolar olarak ortaya çıktığını belirtti.

Özhaseki, deprem bölgesinde verilen hizmetleri anlatarak kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Hayatın normale dönmesinin ardından kalıcı konut yapılması konusunun gündeme geldiğini anlatan Özhaseki, şöyle konuştu:

“AFAD’ın hak sahibi olarak belirlediği konut sayısı 390 bin. Neden daha fazla yıkım var ve biz 390 bin konut yapmak zorunda kalıyoruz? Kural olarak devlet uzun süredir bir vatandaşın bir apartmanda 40 dairesi varsa diye bir kural koydu. 40’ını vermiyor. Davalar var. O yüzden sayı azalıyor. 390 bin evi bir an önce yapıp teslim etmemiz lazım. 300 bine yakın aile evinin dışında konteynerlerde yaşıyor. Kiralık Aynı sayıda aileye yardım yapılıyor. Çok hızlı hareket etmek zorunda kaldık. Depremden hemen sonra bulabildiğimiz sert zeminlerde Bakanlık olarak uygun yerlerde çalışmalara başladık. Şu ana kadar 307 bin kişi var. İhale aşamasında olan veya yapımı başlamış, temelleri atılmış, kaba inşaatı tamamlanmış veya tamamlanmak üzere olan evler var, orada karar verdik, 50 bine yakın köy evinin beton ve alçı levhayla yapılması kararını aldık. çelik çerçevelerde. “Malzemelerden yapıyoruz.”

30 bine yakın konutun teslimini gerçekleştirdiklerini belirten Özhaseki, “Önümüzdeki ay sonuna kadar 75 bin konutun teslimini gerçekleştirmiş olacağız. Bunların altyapıları yapılıyor, suları, kanalları bağlanıyor. Okullar, kütüphaneler, spor tesisleri yapılıyor. Yoğun bir çalışma var, her ay 15-20 bin konut teslim ediliyor.” Allah izin verirse evleri teslim edeceğiz. Yıl sonuna kadar 200 bine ulaşacağız. Bu depreme kadar TOKİ aydınlarımız arasında biraz küçümseniyordu. Depremde gördük, bir tanesi bile çökmedi. 20 yılda yaptığı konut sayısı 1 milyon 200 bin. Şimdi biz diyoruz ki, ‘İnşallah yılsonuna kadar 200 bini tamamlayacağız.'” dedi.

İstanbul’da kentsel dönüşüm

Deprem gerçeğini bilerek hareket etmek gerektiğini anlatan Özhaseki, şöyle konuştu:

“İstanbul özelinde geldiğimizde 7,5 milyon civarında bağımsız bölüm var. Bunun 6 milyonu konut, 1,5 milyonu işyeri. Burada da ilk etapta dönüştürülmesi gereken 600 bin bağımsız bölüm var. . Yapmazsak ne olur? Allah korusun, her sokağa 1-2 ünite.” Araçların devrilmesiyle trafik durma noktasına geliyor. Altyapı kesilmek zorunda kalıyor. Lüks arabanız aşağıda park edilmiş olabilir ama bir blok bile gidemiyorsunuz. Fırınlar sabahları çalışmayacaktır. Büyük bir felaketle karşı karşıya kalacağız. Bunu seni korkutmak için söylemiyorum. Ancak bu gerçeği bilerek hareket etmemiz gerekiyor. 2012 yılında Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Kentsel Dönüşüm Kanunu çıkarıldı. Bu yasaya göre İstanbul’da bugüne kadar 850 bin bağımsız bölüm yenilendi. Şu anda 194 bin civarında değişiklik ve dönüşüm çalışması var. İstanbul’da bulunan Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü 319 farklı noktada çalışıyor. “Bu yeterli değil. Bu rakamlar İstanbul’u kurtarmıyor. Bir an önce hızlanıp kentsel dönüşümün önündeki engelleri kaldırmamız lazım.”

“Yarısı Bizden Kampanyası”na değinen Özhaseki, bu kampanyaya 1 milyon 255 bin vatandaşımızın başvurduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Yüzde 100’ünü sağlayan var, yüzde 90’ını sağlayan var. Yüzde 50’den fazlasını sağlamak zaten yeterli. 1.5 milyon liralık paket orada açıklandı. Memurlarımız eğitimli. Bir gelene cevap veriyorlar. Tek tek nasıl yapılacağını anlatıyorlar. Bir yandan rezerv alanlarda 400 bine yakın konut üretiyoruz, diğer yandan Yarısı Bizden Kampanyası ile 350-400 bin konutu yenileyeceğiz. Bu konuda orta vadeli bütçeye 485 milyar lira koyduk. İstanbul’un dönüşümüne 485 milyar lira koyduk. Biri “Öte yandan TOKİ yine sosyal konut yapacak. Bakanlık aracılığıyla veya onun öncülüğünde İstanbul’da 1 milyona yakın konut inşa edip dönüştürmeyi planlıyoruz.”

31 Mart yerel seçimlerinin yaklaştığını hatırlatan Özhaseki, “Seçimler geldi. Vatandaş soruyor ‘Ne yapacaksın kardeşim?’ ‘5-10 yıldır buradasın, ne yaptın’ desinler. “Söylesinler. Onlardan hesap sorulsun. O zaman kentsel dönüşüm yapılıyorsa lütfen yardımcı olun.” dedi.

Programın sonunda İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Bakan Özhaseki’ye hediye takdim etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu