Haber

Karşıyakalılar istedi, belediye yaptı

Atakent Mahallesi’nde atıl durumdaki bir arsa, Karşıyaka Belediyesi tarafından bölgede yaşayan vatandaşların görüşleri doğrultusunda hazırlanan tasarım projesiyle yeniden canlandırıldı.

Karşıyaka Belediyesi, katılımcı yönetim anlayışının eseri olan ilk park projesinin inşaatını tamamladı. Atakent Mahallesi’nde otopark olarak kullanılan 3 bin 550 metrekare atıl arsa; Vatandaşların talebi ve onayı ile bir kenara bırakılan bir tasarım sürecinden sonra doğa dostu ve keyifli bir sosyal yaşam alanına dönüştürüldü.

İl Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Karşıyakalıların katkılarıyla sürdürdüğümüz katılımcı yönetim anlayışının tüm yerel yönetimlere örnek olmasını temenni ediyoruz” dedi.

KATILIM SÜRECİ

Geçtiğimiz aylarda çalışmalarına başlanan park projesinde; Karşıyaka Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü, İzmir Konsept Meslek Yüksekokulu Enst. Görmek. Dr. Pelin Özden önderliğinde Yurttaş Tasarım Bilimi Atölyelerinin ilki olarak hayata geçirildi. İlk olarak 6342/3 Sokak üzerindeki alana üç boyutlu maketi olan bir konteyner yerleştirildi. 15 gün boyunca vatandaşların bu model üzerinde yaptığı farklı tasarımlar tek tek fotoğraflandı. Vatandaş Tasarım Birimi ise mahalle sakinleriyle nasıl bir park istedikleri konusunda görüşlerini almak için anketler yaptı. Tüm bu çalışmalarda elde edilen veriler tahlil ile haritalanmıştır. Diğer iki park ise en yoğun talepler doğrultusunda projelendirilerek mahalle halkının oylarına sunuldu. Seçilen tasarım Karşıyaka Belediyesi’nin kaynak ve ekipleriyle hayata geçirildi.

HER HAYATA HİZMET

Bu bağlamda endüstriyel tasarımcı Öğr. Görmek. Yavuz Cengiz tarafından tasarlanan iki parklet yerleştirildi. Mahallede yoğun olan yaşlı nüfusun talepleri doğrultusunda süs havuzu yapılmış ve çevresinde oturma alanı oluşturulmuştur. Eğitim ekipmanlarının bulunduğu bir köpek parkı ve bir kedi evi inşa edildi. Küçük ölçekli bir kaykay pisti kuruldu. Scooterların da park edilebileceği bir bisiklet parkı yapıldı. Işıklar yenilendi ve sayıları arttı. Ayrıca alanın bir kısmı otopark olarak ayrılmış durumda.

EKOLOJİK YAKLAŞIM

Benimsenen ekolojik yaklaşım çerçevesinde otoparkın zemini çim bordür taşları ile kaplanmıştır. Böylece taşkınları önleyecek ve yağmur sularının yer altına geçmesini sağlayacak geçirimli bir yüzey oluşturulmuştur. Isı adası etkisini azaltmak için otopark tarafında ağaçlandırmaya ağırlık verildi. Parkın tamamına çok sayıda fidan ve bitki dikilirken, özellikle kseriç türleri tercih edildi. Doğal yöntemlerle suyun tabanda tutulmasını sağlayan yağmur suyu bahçesi uygulaması yapılmıştır.

ŞEHİR YÖNETİMİNİN SAHİPLERİ

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Karşıyaka Belediye Başkanı Karşıyaka’yı daha yaşanabilir bir kent haline getirmek için çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini söyledi. Cemil Tugay, “Karşıyaka’da yapısal yenilikleri yaparken katılımcı yönetim anlayışını benimsiyor, komşularımızın şehrimizde söz sahibi olmasına olanak tanıyoruz. Bölgede yaşayan vatandaşlarımıza burada ne yapacaklarını sorduk. Uygulamaya konulan çalışmalar sonucunda burası oldukça etkin ve birçok amaç için kullanılan bir alana dönüşmüştür. Çalışmalarımıza katılan tüm Karşıyakalıların katkılarıyla sürdürdüğümüz bu öncü yönetim anlayışımızın tüm yerel yönetimlere örnek olmasını diliyoruz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu