Yaşam

Temiz Yarınlar Okullardan Başlıyor Projesi Çalıştayı Ankara’da Gerçekleştirildi

Öğrencileri hijyen konusunda bilinçlendirerek sağlıklı bir nesil yetişmesine katkı sağlamak amacıyla OPET ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen “Kirli Yarınlar Okullardan Başlar Projesi” kapsamında eğitim materyalleri geliştirme çalıştayı Ankara’da gerçekleştirildi. Çalıştayda Türkiye’nin çeşitli illerinden öğretmenlerin katkılarıyla proje kapsamında okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine yönelik eğitici içerikler, oyunlar, etkinlikler ve görsel materyaller geliştirildi.

 

OPET’in hijyen konusunda farkındalık yaratmak için Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirdiği “Tertemiz Gelecekler Okullardan Başlar Projesi” kapsamında 8-9 Aralık tarihlerinde Ankara’da bir çalıştay düzenlendi. Çalıştaya Milli Eğitim Bakanlığı Stratejik Planlama ve Yönetim Daire Başkanı Tuba Gökmenoğlu ve OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk’ün yanı sıra Türkiye’nin farklı illerinden öğretmenler katıldı. Okul öncesinden orta öğretime kadar her kademedeki öğrencilerde temizlik ve hijyen bilincinin oluşturulması, hijyen eğitimleri ile oluşan davranışların günlük hayata taşınması ve sağlıklı bir nesil yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

 

“Projenin başarısında öğretmenlerimizin desteği çok değerli”

Çalıştayın açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Stratejik Planlama ve Yönetim Daire Başkanı Tuba Gökmenoğlu, “Tertemiz Gelecekler Okullardan Başlar” kampanyasının sadece tüm okullardaki tuvaletlerin yenilenmesiyle sınırlı olmadığını, okullardaki tüm ortamların temiz ve hijyenik kurallara uygun olarak yeniden tasarlanacağı. Gökmenoğlu, “Kampanyanın tanıtım, afiş, afiş gibi materyallerin tasarlanacağı atölyesinde okul öncesi öğrencileri ile 1. ve 2. sınıflar için etkinlikler, 3. ve 4. sınıflar için hijyen ajandası hazırlıyoruz. Bu anlamda projenin başarısında siz değerli hocalarımızın desteği bizler için çok değerlidir. Daha önceki çalışmalarda şunu gördük; Öğretmen ve öğrencilerin görüşlerini alarak ürettiğimiz eğitim materyalleri, sahada öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz tarafından karşılanmaktadır. İki gün süren çalıştayda yapılan çalışmaların ülkemizdeki tüm okullarda temizlik ve hijyeni öğretmen ve öğrencilerimize içselleştireceğine inancımız tamdır.”

 

 

“Sağlıklı bir nesil için hep birlikte sorumluluk taşıyoruz”

OPET’in 2000 yılından bu yana tek hedefinin bilinçli bir toplum oluşmasına katkıda bulunmak olduğunu belirten OPET Yürütme Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk yaptığı konuşmada şu sözleri verdi: medeniyet projesi Temizlik ve hijyen konusunda değerli çalışmalar yürüten Milli Eğitim Bakanlığımızın konuyu sahiplenmesi ve “Kusursuz Yarınlar Okullardan Başlar” Projesi ile bugünden sonra yapılacak çalışmalara öncülük etmesi beni çok mutlu etti. Bu proje ile Türkiye’nin dört bir yanındaki okullarda çocuklarımızın geleceğini belirleyen sağlıklı bir toplum ve bireyin temelleri atılıyor. Bu sayede sağlıklı bir nesil yetiştirme sorumluluğunu her zaman elimizin altına alıyoruz. Değerli hocalarımızın katkılarıyla; Çocuklarımızın temizlik ve hijyen konusunda bilinçlenmesini, çocuklarımızın sağlıklı olma, el, gıda, vücut ve tuvalet hijyeni konularında bilinçlenmesini diliyor ve önemsiyorum.”

 

Materyaller Milli Eğitim Bakanlığı’nın dijital kanallarından erişime açılacak.

Ankara’da düzenlenen Çalıştay; Okul öncesi ve ilköğretimde okuyan öğrencilere yönelik etkinlik kitabı, eğitim materyali ve hijyen ajandası, afiş gibi görsel materyallerin taslaklarının hazırlanması amacı ile düzenlenmiştir. Çalıştaydan elde edilecek materyaller Milli Eğitim Bakanlığı’nın dijital kanallarından erişime açılacak ve Türkiye’deki tüm okullarda misyon sahibi öğretmen, öğrenci ve velilerle buluşturulacak.

 

Tertemiz Gelecekler Okullarla Başlıyor Projesi’nin temel amacını 81 ilde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm devlet okullarında öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Kişisel hijyenden tuvalet kullanımına, çevre temizliğinden çevrede doğru hijyenin sağlanmasına kadar hayatın her alanında temizlik ve hijyenin yeri ve önemi projenin içeriğini oluşturmaktadır. Çocukları ve gençleri bilinçlendirmek amacıyla Türkiye genelinde 57 bini aşkın resmi okulda her kademe ve kademede görev yapan öğretmenler için Öğretmen Bilgi Ağı (ÖBA) üzerinden videolu eğitim modülleri hazırlanmaktadır. Sınıf öğretmenleri tarafından uygulanacak “İyi Uygulama Örnekleri” ile okul yönetimleri, aile-aile birlikleri, öğretmenler, okul destek personeli ve velileri bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar planlanmaktadır.

 

ÖĞRETMENLER PROJEDE DÖNÜŞÜME LİDER OLACAK

Programın mevcut yol haritası kapsamında;

  • Anaokulu, 1. ve 2. sınıflar için akademisyenlerle işbirliği içinde etkinlik kitabı hazırlanmaktadır.
  • 3. ve 4. sınıflar için hazırlanan hijyen ajandasında hijyene yönelik çeşitli boyama ve çizgi film ifadeleri, ‘Bunları biliyor musunuz?’ uygulamalar yer alacaktır.
  • Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümlerinde okuyan öğrencilerin pilot illerde ve belirlenecek pilot okullarda drama, beden eğitimi, müzik, resim ve anadil etkinliği stajı yapmaları için planlamalar yapılıyor.
  • Öğretmenlerin okullara gerekli eğitim ve iletişim araçlarını sağlayarak bu araçları kullanarak öğrencileriyle birlikte hijyen ve temizlik konusunda yaratıcı etkinlikler gerçekleştirmeleri, okul ve çevresine yönelik sosyal sorumluluk projeleri geliştirmeleri ve bu seferberliğe öncülük etmeleri beklenmektedir.
  • “İyi Uygulama Örnekleri”nin değerlendirilmesi ve ödüllendirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca üst sıralarda yer alan “İyi Uygulama Örnekleri” yayınlanarak diğer okullara da ilham kaynağı olunması amaçlanmaktadır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu