Sağlık

Demir eksikliğinin 5 önemli belirtisi

Demir eksikliği bedenin farklı bölgelerinde ortaya çıkabilir. Belirtileri ise çoklukla cildinizde, saçınızda ve tırnaklarınızda görülür.

Önemli bir mineral olan Demir, bedenin büyüme ve gelişmesinde birçok fonksiyonu vardır. Demir eksikliğinde, halsizlik, yorgunluk, göğüs ağrısı, soğuk eller ve lisanda ağrı hissedilir.

Ayrıca demir eksikliği, bayanlarda erkeklerden daha fazla görülür. Bayanların yüzde 50’si hamilelik devrinde demir eksikliği yaşar. Pekala demir eksikliği olduğunu nasıl anlarsınız? İşte belirtileri…

1- Kuru ve yıpranmış saçlar

Bir gün içinde birtakım saç tellerinin dökülmesi olağandır, fakat fırçanızda yahut yastığınızda fazla saç teli fark ederseniz, bu bir şeylerin yolunda gitmediğinin işareti olabilir. Kuru ve yıpranmış saçlar demir eksikliğinin habercisi olabilir. Bedeninizde demir eksikliği olduğunda, kanınızdaki hemoglobin düzeyini düşürür ve saç hücrelerinin daha az oksijen almasına neden olarak saç büyümesini tesirler. Cilt ve saç kâfi ölçüde oksijen alamayınca kurur ve zayıflar.

2- Saç dökülmesi

Vücutta demir eksikliği olduğunda, tırnaklarınızın ve saçlarınızın büyümesini uyaran hücrelere oksijen taşınması zorlaşır. Bu da saçlarınızın incelmesine ve dökülmesine neden olur. Şiddetli demir eksikliğinde saç dökülmesi artabilir ve saçlarınız ıslakken yahut parlak bir yerde dururken saç derinizin açıldığını fark edebilirsiniz.

3- Yüzde solma

Kan, kırmızı rengini kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobinden alır. Yani bedende demir eksikliği olduğunda kanın daha az kırmızı olmasını sağlar ve bu da cildin olağandan daha solgun görünmesine yahut sıcaklığını kaybetmesine neden olur.

4- Göz kapaklarının içinin solması

Normalde alt göz kapaklarının içini çekerseniz parlak kırmızı renktedir. Fakat demir eksikliği çekiyorsanız alt göz kapaklarının iç kısmının solgunlaşmasına neden olur. Çoklukla orta yahut şiddetli demir eksikliği olaylarında görülür.

5- Kırılgan ve güçsüz tırnaklar

Kırılgan ve güçsüz tırnakla, demir eksikliğinin nispeten daha az görülen bir belirtisidir. Ekseriyetle kolaylıkla çatlayan ve parçalanan kırılgan tırnaklar olarak başlar. Daha sonraki kademelerde, demir eksikliği uzun mühlet tedavi edilmeden devam ettiğinde, ortada bir çukur oluşturan ve kenarları üst kalkarak yuvarlak kaşık formundaki bir görünüm veren bir eğri oluştururlar. Bununla birlikte, az görülen bir semptomdur ve sadece önemli demir eksikliği olaylarında görülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye Geneli Hizmet veren Firmalar Burada !
Başa dön tuşu